Träning & Stress?

Vad är din träning för kroppen?

Just nu hör vi nästan varje dag i media hur bra träning är inte bara för vårt fysiska välbefinnande utan även vårt psykiska. För oss som tränat länge är det säkert ingen nyhet att vi känner oss piggare och gladare om vi får träna men nu visar forskningen det svart på vitt! Även vår hjärna påverkas av träning! Men hur påverkar träningen vår stress? För att reda ut detta börjar vi med en kort förklaring av vad stress egentligen är, en positiv egenskap egentligen.


Vad är stress?

Stress är en nedärvd funktion om ursprungligen svarade för vår överlevnad. Vårt problem idag är att vi människor inte förändrats genetiskt eller evolutionsmässigt på mer än 10 000 år, men världen runt omkring oss, den har förändrats drastiskt!

När vi människor blir stressade då ökar vårt adrenalinpåslag och vårt kortisol, två hormoner som reagerar vid stress. Dessa två hormoner påverkar oss så vi blir mer alerta, tänker snabbare, rör oss snabbare osv. Detta var, när vi levde på savannen som vandrande jägarfolk en överlevnadsfunktion. När tex. ett lejon började jaga dig fick du ett stresspåslag, denna stress kunde försvinna på 2 sätt.

  1. Du springer ifrån lejonet (stressen, adrenalinet får dig att bli snabbare)
  2. Lejonet äter upp dig

Oavsett vilket alternativ kommer stressen då att försvinna.

Problemet för många idag är att stressen inte försvinner, stressen idag är inget lejon. Det är kanske ditt jobb, ditt förhållande, ditt hem, din telefon som hela tiden håller dig uppkopplad. Stressen blir konstant och du kan inte springa ifrån den, vad vi kallar en långvarig stress. Detta betyder i sin tur att du även har förhöjt dina stresshormoner och har kvar dem under en långt tid. Du har inte längre ett ”lejon” att springa ifrån.

Men, springa kan du, och faktum är att forskningen de senaste åren har visat att just pulshöjande träning/rörelse har en stress-sänkande effekt på oss. Vi springer visserligen inte ifrån det som stressar oss, men för hjärnan gör vi just det som vi alltid har gjort vid stressade livshotande situationer - vi rör på oss!Kan träning vara stress?

Träning är, som diskuterat ovan bra mot exempelvis ångest och för stress, MEN träning kan faktiskt också vara just - stress. Nu säger jag väl ändå emot mig själv om vad jag just skrev ovan om stress?

Nja, det beror på situationen. Träning kan, som jag just beskrev minska vår stress, men om vi redan är superstressade, lever med en konstant stress, förhöjd puls osv och går sedan till gymmet för att trigga upp pulsen lite till! Pressar kroppen ännu mer! Kommer det verkligen att göra din stress mindre?


”Ska jag ställa in träningen om jag är stressad?”

Den fråga får jag relativt ofta från mina PT-kunder, det är mycket på jobbet och kanske hemma. Svaret på frågan är väldigt sällan ja, men däremot förändra! Ett tufft HIIT-pass (högintensivt intervallpass) för någon med mycket stress i kroppen är sällan nyttigt, det blir ytterligare en stress, hur roligt du än tycker att det är! Det kommer att bryta ner kroppen ytterligare istället för att bygga upp den. Men ett lugnare träningspass, kanske en långsam joggingrunda, rörlighetsträning, styrketräning med mycket vila mellan set, det kan vara ett bra alternativ att få kroppen att slappna av.


Träning och rörelse kommer fortfarande att vara bra för dig även om du har stressymptom som du till och med får behandling för, MEN det kanske inte ska vara samma träning som för en person som ”bara har det lite stressigt på jobbet”. Precis som med all annan träning är vi olika och vi behöver olika träning, även varierat över perioder.