Vad är egentligen bra träning?

Måste all träning vara rolig?

Vad är egentligen ett bra träningspass? Ett pass som du känner dig trött efter? Ett pass som gör dig spyfärdig? Ett pass där du gör personbästa? Eller kanske ett träningspass som är roligt?

Detta är några av de vanligaste svaren jag får när jag pratar med människor om träning. Innan ett träningspass, efter ett avslutat pass eller bara allmänt tränings-snack. För mig är inget av de ovanstående alternativen svaret på frågan: vad är egentligen ett bra träningspass? För mig är svaret både enklare, men också mer komplext.


I mitt jobb som fystränare / personlig tränare / instruktör handlar det om helt andra saker där grunden till svaret helt och hållet beror på DIG! Beroende på vem jag ska hjälpa, coacha, träna kommer svaret att vara olika. Allt grundar sig i VEM du är och VILKA MÅL du har för dig och din träning. Vad som är ett bra träningspass är inte ens samma sak från pass till pass eftersom de har olika syften.


När jag lägger upp ett träningspass utgår jag först efter vem eller vilka som ska träna och vad är deras mål samt var i träningen inför detta mål de befinner sig.

Målet kan självklart vara något så häftigt som att springa Göteborgsvarvet på en specifik tid, men det kan också vara så enkelt som att hålla sig frisk och hel. Båda målen och självklart allt däremellan är okej att sätta som mål. Ett specifikt mål kommer att kräva mer specifik träning, jämfört med ett generellt mål som kan genomföras med mer generell träning (beroende på VEM som ska genomföra det).


Personen som ska springa Göteborgsvarvet behöver självklart en hel del löpning i sitt träningsupplägg. Men personen behöver också styrka och rörlighet för att kroppen ska hålla utan skador, samt att kunna prestera bättre. Dessutom krävs flera olika typer av löpträning för att målet ska nås. Skulle jag här gå efter tanken att jag varje träningspass måste ta ut mig till max för att det ska vara bra träning, då skulle jag som tränare göra ett tjänstefel!

En person som ska springa långdistanslopp behöver lära både muskler, leder och hjärta/lungor att hålla länge! Alltså jobba på en lägre intensitet under en längre tid. Det är så målsättningen ser ut och därför behöver även delar av träningen se ut så.


Då kanske du tänker:

- Men jag har alltid hört att intervall-träning förbättrar min kondition snabbare och jag blir inte trött av den där träningen!

Nej, blir mitt svar då, du kanske inte blir trött på samma sätt av att springa 15km i långsamt tempo jämfört med korta snabba intervaller. Och ja, hade syftet enbart varit att öka din kondition, då fungerar intervallträning. Men syftet var att springa ett långdistanslopp, och då måste din kropp också vänja sig vid långa, lite långsammare sträckor.

Är detta då sämre träning, bara för att du inte är helt slut efter passet? Absolut inte! Det är fantastisk bra träning för någon som har som mål att springa ett långdistanslopp. Sedan behöver vi kombinera träningen med annan träning för att få in alla delar.


Ibland behöver vi träning som just för stunden kanske får oss att må lite illa, ett träningspass som pressar oss till max. Men vi behöver också väga upp det med andra träningspass som bygger upp andra delar. Varken en elitidrottare eller en ”vanlig Svensson” kan träna till max vid varje träningspass, och det är inte det som definierar om träningen är bra eller mindre bra. Det är målet och syftet med träningen som bestämmer om passet är bra eller mindre bra för dig!


Ibland behöver du kanske träna ett träningspass som inte ger dig den så omtalade ”träningsglädjen” men det är, och måste, vara okej! Kroppen behöver även lugnare, annorlunda träning även om det kanske inte är det som du definierar som ”rolig” träning. Men den träningen kommer att ge dig något annat - kvalitet och ett steg närmare ditt mål! Och vet du vad, det är BRA träning!


Vad som är bra träning kan inte definieras av hur trött du blir, hur rolig träningen är, eller hur svettig du är. Bra träning definieras efter hur ditt träningspass hjälper dig att ta dig närmare ditt mål!

Är ditt mål att bli bättre och lyfta tyngre knäböj, då måste du teknikträna.

Är ditt mål att bli starkare, då måste du träna belastande styrketräning.

Är ditt mål att får bättre kondition, då måste du höja pulsen kort eller långt, beroende på vad du vill göra!


Som Filurkatten så bra säger det i av Alice i underlandet ” Vet du inte vart du ska, spelar det heller ingen roll vilken väg du tar!”

Signaturpng